Pengalaman Mengandung dan Bersalin Kali Pertama-Catatan Buat Si Teruna Sulung Part 1

PENGALAMAN MENGANDUNG DAN BERSALIN KALI PERTAMA

Bismillahirrahmanirrahim..

Segala puji hanya bagi Allah s.w.t serta salawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w..

Sebuah nukilan yang ditujukan khas buat buah cinta pertama mama dan abah, Syed Ahmad Zikry. I hope that one day you will be reading this and you will understood how much we love you.  

So much that I am willing to endure all pain just for you. You are such a big boy now.. But in our heart you will always be our baby. Sayang dan cinta mama abah pada Zikry tak pernah bersyarat. We love you no matter what and even if we scold you its not you that we scold but its your behaviour. 

Kisah bermula dengan berjodohnya abah dan mama. Alhamdulillah kami selamat disatukan sebagai kekasih halal pada 1 Jun 2002. Biasalah macam pasangan baru yang lain.. Kami especially mama la kan tak sabar sabar nak merasai pengalaman mengandung dan juga  melangkah ke satu lagi fasa baru kehidupan iaitu menjadi proud parents to our offspring.  

Namun rupanya Allah bagi kami peluang untuk ‘honeymoon’ lama sikit. Tiap bulan mesti berdebar tunggu wether “tetamu” bulanan datang atau
tak bulan tu. Dan akhirnya.. Pada suatu hari.. Setelah I dont remember exactly how many days “lewat” I decided to do the test kat rumah lepas balik kerja.  

Dengan penuh debaran di dada… Jeng jeng jeng…. Alhamdulillah 2 garisan tertera dengan jelasnya. Akhirnya Allah kabulkan juga impian untuk merasai sendiri pengalaman mengandung. I felt like jumping around.

Setelah menunggu for almost 6 months.. Walaupun hanya 6 bulan. Tapi sesungguhnya tetap terasa lama and the waiting period makes me understood how those couples felt bila belum dikurniakan cahaya mata after so many years of marriage.

The beautiful part was, my dear mother in law akan dapat 3 orang cucu sekaligus berturut turut. Sepanjang pengalaman mengandung kali pertama, Alhamdulillah l had no morning sickness or any other alahan except for the first month before I found out I was pregnant itupun it wasn’t me. It was my dearest husband yang tiba tiba muntah..

Walhal sebelum sebelum ni dia memang susah sangat nak muntah.. Hahahaha. As for me.. bak kata orang, tolak batu dengan kayu jer… Lepastu hamek kau.. I gained more than 20kg sepanjang mengandungkan Zikry. Dari berat 40kg lebih, last berat sebelun bersalin mencecah hampir 70kg. Imagine how I look at that time. Macam peguin berjalan tau tak. 

Like other new parents to be, we were so excited waiting for the arrival of our precious little bundle of joy. I was praying really really hard from the very begining semoga Allah kurniakan kami a son for our first child ni so that he would be able to take care of his younger sister or brother later. (baru 1st pregnancy dah fikir pasal the next ones kaaannn.. Very the
kiasu. Hahahaha).  

Pengalaman mengandung kali pertama ni  was such a wonderful journey. As days and months past by, I was growing really big. When I said big.. I really mean it. Imagine weighing less than 50kg before pregnancy and I end up weighing about 68 kg at the end of my pregnancy.. Banyak gila kot kg yang naik… Tapi masa tu manalah kesah dengan all of those extra weight that I gained kan. Tengah seronok menikmati pengalaman mengandung kali pertama.

Since I had always been skinny, so I thought I’ll be back to my skinny size right after lepas delivery. Tetapiiii… Nan hado… Hahahaha. Harapan tinggallah harapan. Hakikatnya lepas bersalin pun walaupun berat turun, tapi untuk kembali ke berat sebelum bersalin tu tinggal harapan semata mata.. Hahahahaha.. 

When I was 7 months pregnant.. I started having difficulty moving around. Selalu rasa sakit sakit kat bahagian bawah perut. Turns out that bila buat check my placenta(uri) agak ke bawah. So doktor nasihat kan untuk berehat kat rumah sampailah masa bersalin. Tapi bukanlah bedrest, cuma tak boleh terlalu lasak sangat.

Oh! lupa nak mention my monthly check up buat kat 2 tempat. Satu kat klinik kesihatan dan satu lagi kat klinik swasta. Kenapa sampai 2 tempat? Tau tau je la kan bila check up kat klinik kerajaan (Eppsss.. Ni bukan sebab klinik kerajaan tak bagus tau, but I had my own reason). The first 7 months tu memang kat klinik swasta jer. I thought nanti lepas 7 bulan tu barula start check up kat klinik kesihatan. Tetapiii.. (Teruskan membaca sampai habis ya).

Since doktor dah nasihatkan untuk cuti awal.. I decided untuk balik ke  Sungai Petani and stay with my parents since my dearest husband pun  masa tu kena outstation a lot. One night. Tengah sedap sedap tidur tu, tiba tiba rasa macam terkucil sampai basah panties. Cepat cepat bangun pergi ke toilet dan memang sah panties basah.

Mula mula ingatkan terkucil je. Tapi masalahnya tak ada bau hancing la pulak.  Alamak… Apa ni… Baru 7 bulan.. Then I remembered that my dearest partner was premature baby and so does my father. ( Tak ada kene mengena pun sebenarnya..) Hati dah start berdebar dah. I called my dearest husband dan dia cakap dia akan balik ke Sungai Petani dan akan sampai in the morning.  First child u all.. Haruslah menggelabah tak tentu pasalkan. Hahahaha.

Pagi tu lepas my dearest husband sampai (Lupa dah dia dari mana masa tu). . Kami pun pergilah ke Klinik Kesihatan kat pekan Sungai Petani. That was my very first visit to klinik kesihatan. Bila sampai klinik I told them what happened. Pastu nurse tanya pasal buku merah.. I told them tak ada lagi.  yang ada kad merah dari klinik swasta tempat my regular check up.

Risau jugak lah masa tu.. Dalam hati.. Mesti kene bebel dengan nurse sebab tak ada buku merah lagi.. Pulak tu sampai dah 7 bulan tak buat test gula lagi. Tapi, Meleset sungguh romours yang didengar selama ni pasal nurse nurse kat klinik kesihatan yang “ganas ganas”. Nurse tak marah pun.. Hehehe. Maka, dapatlah buku merah dengan pelekat merah..

Pelekat merah tu sebagai tanda kandungan perlu perhatian. Hari tu jugakla tau  istilah ‘leaking’. Bila jumpa doktor dan buat ultrasound.. Alhamdulillah Doktor kata leaking sikit je.. Air ketuban masih cukup. . Legaaaa.. Tapi yang tak bestnya… Kena buat test gula.. Alaaaa.. Kena puasa dari malam pastu the next morning kena serah diri dengan perut kosong untuk sesi minum air gula yang manis tahap gaban..

Lepas dah habis mimum tu kena pulak tunggu 2 jam.. Before minum dah kene cucuk ambil darah… Dah la my lengan ni memang problem nak ambil darah sebab urat halus sangat… Lepastu kene pulak ambil darah lagi sekali lepas 2 jam tu.. seksanya rasa.. Tapi ialah pengalaman mengandung pertama memanglah rasa cuak kan. 

Oh ya.. Masa tunggu 2 jam untuk ambil darah kali kedua lepas minum air gula tu sila jangan muntah ya.. Kalau termuntah nanti  kene repeat minum gula lagi sekali.. Ko sangupppp… Mak tak sanggup….. Jadinya cheating la jugak.. Masa tengah tunggu tu sebenarya termuntah… Tapi tak adalah nak mengaku kat nurse kannn.. Hahahaha.. Alhamdulillah. Naseb baik takder masalah. Result bacaan gula pun ok. 

Panjang lagi kesahnya pemgalaman mengandung kali pertama ni. Belum lagi campur pengalaman bersalin kali pertama pulak.. Tapi nanti kita sambung kat Part 2 & Part 3  pulak ya…

Facebook Comments Box

1 thought on “Pengalaman Mengandung dan Bersalin Kali Pertama-Catatan Buat Si Teruna Sulung Part 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *