MY BLOGGING STORY… WHY AM I BLOGGING? #KBBA9

Assalamualaikum…

Bismillahirrahmanirrahim…
Segala puji hanya bagi Allah s.w.t serta salawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w…

Kenapa kak Ti berblog? Actually Kak Ti dah pernah cite sebelum ni reason kenapa Kak Ti start berblog kat sini, Tapi tulah, dari tahun 2011 mula berblog sampai la ni posting tak sampai pun seratus.. Homai homai.. What is going on.. Kata nak jadi blogger tapi posting pun ciput yang amat.. Itulah padahnya bila segala benda nak buat dalam satu masa. Masa tulah nak sambung master masa tulah nak start niaga kek…Last2 nan hadoo…Oh! By the Way,, Alhamdulillah I have finally comptleted my Thesis (Because the completion of this thesis is such a big thing to me so I will dedicate one posting later especially for this).

Ok… ok.. back to why I started blogging. Antara pencetus utama start berblog ni is because I love writing. Masa zaman-zaman sekolah dulu.. Karangan is one of my favourite subject. Asal ada pertandingan menulis karangan je.. Mesti jadi pilihan cikgu untuk jadi wakil sekolah. Wahh.. mesti result BM karangan kak Ti masa SPM gempak kan… Hmmm.. tangandibahumatakeatas… Honestly I myself was very surprised with my result. Kes over confident la kot time tu. Ko ingat ko dah terer sangat kan… sekali hambek ko.. Walaupun tak la teruk sangat pun… tapi tetap mengganggu emosi time tu tau. So anak-anak.. moral of the day is.. Never be over confident on anything you do  no matter how good you think you are or how good people said you are.

Kata suka menulis.. dah tu kenapa blog ni lama terbiar bersawang? Huhuhu.. that was a question I kept asking my self too. Kenapa ek.. Macam-macam sebab sebenarnya.. One of the biggest penyebab is MALAS. Datanglah sejuta idea untuk menulis pun.. tapi kalau dah penyakit M tu melanda…memang satu haper pun tak jadi. Itulah orang kata.. DO THINGS ONE BY ONE. Buat satu satu.. Ini tidak segala bende nak buat dalam satu masa.. last last otak pun tepu… Pastu end up semua jadi caca marba… Haruuu..

Tapi sekarang ni kan.. Alhamdulillah.. semangat untuk menulis tu dah datang balik. I guess sebab sekarang thesis pun dah siap kot. Jadi rasa bersalah bila mengupdate blog tu dah takde. Sebelum ni kan.. asal nak update blog je suara suara kecil dari dalam tu mesti berperang sesama sendiri.. “Ko ni kan.. thesis tak buat..ada hati nak update blog”… Bila dah banyak kali sangat berlaku peperangan tu.. hujung hujung.. thesis tak tulis.. blog pun tak update… sengal kan…

Another reason kenapa sekarang makin semangat nak menulis is because I’ve joined #KBBA9.. Walapaun masih dalam tempoh probation.,, tapi cukup untuk memboost semangat menulis. Amende pulak KBBA9 tu.. Okkay meh nak citer sikit.. KBBA9 tu singkatan dari Kelab Blogger Ben Ashaari. Kelab yang diasaskan oleh ABEN (alaaa blogger femes tu).. ni blog dia Santai Ben Ashaari.. Kat dalam #KBBA9 ni terkumpulnya ramai blogger blogger otai. Secara tak langsung.. when you are being in the same circle with people with a lot of experience.. automatically you will feel motivated. Thank you for accepting into this circle.

Banyak perkara boleh belajar dari depa ni. Being with them is like being with a big family. Though I’m still very new with them.. But somehow I felt comfortable. At least that’s the impression I got after being in the group for a couple of days. I’ve never met any of them, yet I felt comfortable communicating with them..Bersembang, bergurau.. like you’ve known them for a long time. Walhal.. saling berkomunikasi kat Wasap group je. KBBA9 dah organize macam-macam program which i hope one I’d be able to join. Another reason meningkatnya tahap kerajinan tu sebab Aben dalm tu mcam cikgu besar, Saper tak update blog.. Ada harapan untuk kena kick dari group.. Hah.. mau ka.. of coslah tak mau kann… So nak tak nak.. sila lah merajinkan diri untuk menulis.

Ok.. lepas ni InsyaAllah dah rajin nak update blog.. Sekarang ni pun macam-macam idea and cerita yang nak dicurahkan kat sini.. Tapi kita buat one thing at a time la ek.. Oklah,, tu jelah buat masa ni.. Kita jumpa kat next post ek.. Tapiii.. macam tak sync je ngan tajuk.. Hmmm.. takperlah.. Buat buat tak perasan sudah…

Picture courtesy of: http://bit.ly/2s746ty

Picture courtesy of : http://bit.ly/2qzpJjZ
Facebook Comments

11 thoughts on “MY BLOGGING STORY… WHY AM I BLOGGING? #KBBA9

  • May 29, 2017 at 5:54 pm
    Permalink

    keep blogging ,salam kenal dari sue izza,dari group wasap kbba9 gak hahahahha tak sempat nak berkenalan lagi kat sana,tak berapa sihat.on blog pun sebab ada kerja ,salam kenal ye…nanti kita sembang eh.

    Reply
  • May 29, 2017 at 9:19 pm
    Permalink

    Salam kenal dari Mas. Saya pun berblog dari tahun 2011 jugak, so far sekarang masih aktif menulis.

    Reply
  • May 30, 2017 at 12:27 am
    Permalink

    keep writing, dulu pun sy sekadar bercerita, berkisar life, cooking, motherhood..kdg2 baca balik entry lama, rindu blik moment tu..salam berkenalan dari saya

    Reply
  • June 1, 2017 at 5:44 am
    Permalink

    Betul kak..kita kna ada dalam circle orang yg sama niche ngan kita baru ada semangat.. Nak malas pun tak sempat sbb tengok dorg duk share new post kan. Lagilah semangat..hehe

    Reply
  • July 17, 2017 at 7:33 am
    Permalink

    saya pun suka menulis..tapi dengan style sayalah..kalau hebat dah lama jadi pengarang BH..ahaks

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *