PART 2 PENGALAMAN MENGANDUNG & BERSALIN – CATATAN BUAT TERUNA KEDUA SYED AHMAD ZIYAD

Assalamualaikum..

Supaya tak confuse, baca PART 1 kat sini ya

Alhamdulillah months pass by without
any dramas.. I’m blessed with a very smooth pregnancy. Cuma yang nyata masa 2nd
pregnancy ni I looked so selekeh. Orang kata kalau masa preggy nampak berseri
seri, itu tandanya mengandungkan baby boy. Kalau sebaliknya, itu tanda
mengandungkan baby girl…. Takda maknanya hoccay.. All of my pregnancies were
different. Masa pregnant kan Ziyad jugak, memang sangat jarang minum susu. Tak
lalu nak minum susu. Suka sangat makan nasi berlaukkan telur mata ngan kicap.
Sebelum bersalinkan Ziyad, sempatla
menyambut Ramadhan dan Syawal. Alhamdulillah. . Allah beri kekuatan untuk
melaksanakan ibadah puasa dan hanya towrds the end of ramadhan barula ada
ponteng a few days sebab tak larat nak puasa. Kalau ikutkan edd, I will be
delivering Ziyad dalam penghujung bulan disember. Apa lagi masa raya tu memang
raya sakan sungguhla. Pantang ada invitation open house.. Memang dengan
gagahnya akan menghadirkan diri.. Padahal for the past few days tu memang dah
ada rasa sakit2 and mild contraction. Tapi buat tak tau jer.. Maklumla..tgh
semangat berayala katakan.
On the last week of raya tu ada
jemputan open house ke rumah one of my dearest partner’s friend. Kebetulan jugak
hari tu ada warehouse sale barangan hush puppies kat kinrara. Jadinya, sebelum
pegi open house tu kami menyinggahla ke warehouse sale ni. There were 4 us masa
tu. Me, my dearest partner,my mom and Zikry. The plan was, lepas shoping hantar
my mom to putrajaya to meet my father kat sana lepas tu barula kami 3 beranak
pegi open house tu. Lepas habis shopping on the way ke kereta I had difficulty
walking. Rasa macam sakit sangat bahagian bawah perut bila berjalan. My mom apa
lagi worried la. Dah la memang dah few days mengadu sakit perut. But me and my
kedegilan tak nak jugak pg hospital. But finally I gave in bila dah sampai
putrajaya tu and plus my father pun tagteam dengan my mum bising suruh pegi
hospital. At last I agree to go to hospital Putrajaya for a checkup. Pegi pun
bukanla sebab apa.. Cuma nak hilangkan risau my parents and to prove to them
that it’s nothing. Just another false alarm.
I and my dearest parner planned to go
to the open house after hospital putrajaya hahahaha.. Semangat sungguh nak
beraya. Sebab memang dah plan nak bersalin kat putrajaya jugak plus dah ada
experience bersalin kat putrajaya the year before, so tak ada la masalah
mencari ke mana nak pegi untuk check up. Sampai jer, kami terus menuju ke
tempat untuk ibu mengandung.. It was situated nearby emergency dept. Kat atas
bukit. Macam biasa, bila sampai jer they will ask you for your appointment
book, what’s the problem and how many weeks are your pregnancy.
 Lepas ambek segala maklumat, they asked me to
go into one of the labour room untuk check. Bila masuk jer dlm tu diorang akan check
jantung baby guna mesin CTG. I love the sound of the baby’s heartbeat tapi yang
tak bestnyer sebab ctg check ni ambek masa gak. Dah la kene dok sorang2 dlm
bilik tu. Bosan kot. Lepas selesai CTG tu comes the not so favourite part…
Apa lagi.. Kene selukla… Huhuhu… Tak suka bukan sebab sakit sangat ke apa. Tapii…
Ya Allah Maluuunyaa…. Alhamdulillah.. So far tak pernah lagi rasa sakit sangat
bila buat VE check tu. What I did was, I just follow their instructions to
relax and to take a deep breath while they were doing the VE check… So
ladies.. The magic words are.. Relax and take a deep breath ya.. memangla tak
selesa kan.. Tapi nak buat camna that’s one of the procedures that we’ll need
to go through bila pregnant kan.

 Lepas dah buat VE tu, I was informed that I
was already 2cm dileted… Jeng jeng jeng.. Guess what happen next.. To be continued in PART 3… 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *