PART 1 CATATAN BUAT TERUNA KEDUAKU SYED AHMAD ZIYAD – PENGALAMAN MENGANDUNG & BERSALIN

Assalamualaikum,

Alhamdulillah…Entry pertama untuk tahun 2015. Dah nak masuk tahun baru dah pun.. Aduhaii, kenapala teruk sangat ni. Allah, teruk sungguhla penyakit ‘M’ ni.. Semoga entry pertama ni akan jadi pencetus semangat untuk entry-entry seterusnya. Aaaamiinn.. Entry kali ni ditujukan khas buat putera kedua kami yang tercinta yang baru sahaja meraikan hari ulang tahun kelahirannya 5/12 yang lepas.
Untuk anak mama dan abah Syed Ahmad
Ziyad yang sangat kami cintai dan sayangi. 11 tahun dahulu mama berjuang untuk
melahirkan Ziyad ke dunia ini dan hingga kini pun perjuangan ini belum selesai sayang.
Ziyad adalah amanah yang Allah titipkan pada mama dan abah untuk kami didik
dengan penuh kasih sayang untuk menjadi khalifah Allah di muka bumi ini.
Kerenah Ziyad, keletah Ziyad tak sikitpun mengurangkan rasa sayang mama dan
abah pada Ziyad. Kasih sayang kami tak pernah bersyarat untuk Ziyad. Teruslah
membesar sebagai insan soleh sayang. Jadilah orang yang cintanya pada Allah s.w.t
dan Rasulullah s.a.w melebihi segala galanya. Mama berdoa semoga suatu hari
nanti Allah akan izinkan Ziyad untuk membaca blog mama ni dan Ziyad akan
mengerti betapa besar cinta dan kasih sayang mama dan abah pada Ziyad. Tak
pernah sekalipun kami membezakan kasih sayang diantara anak-anak. Teguran dan
bebelan mama bukan kerana benci sayang tapi kerana rasa sayang yang tak
berbelah bagi. So here goes the story……
Alhamdulillah… 6 bulan selepas
kelahiran our first boy, I was pregnant once again. Caught by surprise this
time. Mana tak surprisenya.. Selama ni memang ambek contraception pills.  Tup tup pregnant jugak. Hmmm… Sebenarnya
itulah padahnya bila makan pil ikut sesuka hati jer. Dah pil noriday tu is a
low dose contraception pills.. Ialah kan…. Masa tu masih menyusukan Zikry
lagi… Kenala ambil low dose.  I found
out that I was pregnant again bila asik sakit pungkok jer… Bila dah baring tu
memang susah sangat nak bangun.. Sakit yang amat. Bila my period lewat, masih
tak syak lagi because memang sejak bersalinkan Zikry and consume perancang, my
period memang sentiasa irregular. Tapi bab sakit pungkok tu yg buatkan insticnt
mengatakan that I’m pregnanat again kuat.
Finally, after much delay I did my UPT
test after lunch hour kat ofis. Orang kata kalau nak buat test,  its best to do it early in the morning with
your first urine.. Tapi masa tu dah tak peduli dah.. Tak dan nak tunggu pagi..
And… Taraaaaa… Two very obvious line terpacul kat test kit tu.. Perasaan
masa tu tak dpt digambarkan. But all I can say is.. I kept hoping that the
reading was inaccurate. . I wasn’t ready at all.. Mentally and phisically.. Ya
Allah ampunkan hambamu ini.. Kalau diingat ingat balik.. Rasa berdosa sangat..
Fortunately that feeling doesn’t last very long. Soon enough. I fall in love
all over again with that little  bundle
of joy that I’m carrying in my tummy…
Since this is my 2nd pregnancy, jadi
dah boleh agak what to expect sepanjang masa pregnant tu. It was a very smooth
journey from the very begining. This time I did my regular check up at the
Klinik Kesihatan nearest to our home which is not so near la jugak … The only
extra thing is that now I have Zikry to look after other than my pregnancy. But
Alhamdulillah. . I was very lucky that time because my parents were staying
with me. Takderla Zikry terasa sangat kurang perhatian mama dia sebab ada nenek
yang dok manjakan dia 24 jam.. Malam pun kadang2 Zikry tidur dgn my mum…
Sedih la jugak tak boleh tidur dgn Zikry.. Nak buat macam mana, bila tak bagi,
nenek dia insist jugak.. Sampaikan sanggup hantar Zikry to our room when its
time to breast feed him. Btw.. All of my parent’s cucu call
them mak and bapak… puasla dok ajar depa ni panggil nenek ngan atok.. Tapi
takmo jugak… Sekarang ni my 3 nieces pon panggil mcm tu jugak..hahahaa… Upppsss
lari topik sudah… Ok
back to my 2nd pregnancy..  

  
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *