PART 2 PENGALAMAN MENGANDUNG & BERSALIN – CATATAN BUAT TERUNA SULUNGKU SYED AHMAD ZIKRY

Assalamualaikum..

Untuk mengelakkan kekeliruan, kenala start baca dari PART 1 KAT SINI….

Alhamdulillah.. after that one episode of leaking, no more episode mencemaskan. I went back to kl dengan my dearest partner sebab memang dah plan nak bersalin kat hospital putrajaya.  masa tu hospital putrajaya kira barula jugak. Hospital serdang pun masa tu under construction lagi. Nak di pendekkan cerita.. One night.. When I was about 38 weeks plus… I was sleeping restlessly.. Malam tu rasa macam panas sangat. ..   then macam biasa… Kene bangun sebab rasa nak terkencing.. Masa tu dah nak masuk subuh dah. After that I try to went back to sleep.  tapi tak boleh. . Rasa tak selesa sangat dengan kepanasan tu. And then suddenly rasa macam ada air meleleh kat bawah tu.. Cepat bangkit masuk bilik air.. Ingatkan terkencing… Tapi bila masuk toilet. . Air tak berhenti henti keluar menitik atas lantai toilet. I called my dearest partner  and dengan agak terketar ketar I said to him… Abang.. I think my water broke.. Perasaan masa tu toksah nak cakapla.. Excited, berdebar… semua ada. Finally the moment that we’ve been waiting for selama ni dah sampai. The boy that we’ve talked all this while  akhirnya akan dapat dipeluk dan dibelai. Ok before that, bercerita pasal bercakap ngan baby dalam perut ni… my dearest partner suka sangat ajar anak dia ABC. But guess what..its not ABC yang A for apple, B for ball yer.. mentang2 la dia orang IT.. Ada ka diajarnya baby ABC dgn guna computer parts which I don’t remember dah apa yang dia sebut masa tu… So Zikry, it is actually not your fault ya sayang bila sekarang ni Zikry pantang dapat pegang notebook. Its your abah’s fault. Grrrr…

Ok.. back to my labour story…Masa tu tak sakit lagi. Bolehla senyum and gurau2 lagi. Mengikut petua my dearesr partner’s best friend’s mum.. Nanti kalau dah nak bersalin.. sebelum pegi hospital. . Mandi air sejuk sampai menggigil, minum milo panas dengan telur setengah masak untuk dapatkan tenangan and mudahkan proses bersalin. And I did exactly that. Tenangkan diri.. Mandi sampai menggigil while my dearest partner preparekan milo and also telur setengah masak. Pastu bersiap pegi hospital. Tapi musykil jugak masa tu.. Iyala.. Tak sakit pun. Kalau ikut cerita akak2 kat ofis tu.. (Masa tu info pasal bersalin ni boleh dapat dari cerita orang2 yg dah ada pengalaman jer.. bukan macam sekarang.. google jer.. melambak cerita pasal ni) Nak bersalin ni sakit sangat. . Rupanyaaaa.. Masa tu baru 1st phase.. Memangla tak sakit kan… Tunggu kejap lagi…   Lepas dah siap semua.. Kami pun bergerakla ke hospital putrajaya.. Before that my dearest partner dah inform my parents kat kedah that my water broke and we are going to the hospital.  Rupanya something funny happened at my kampung after my dearest partner informed them. (my mum told us later after dah selamat bersalin). After my dearest partner call bgtau my parents,  my father punyala kelam kabut and menggelabah sampai macam bingung sekejap tak tau nak buat apa.. Keluar masuk bilik tak tau apa nak buat… Sebelum ni I thought that would be my mother’s reaction. . Tak sangka pulak my father yang jadi macam tu… Rupanya.. My mother bukan tak menggelabah..tapi tak jadi menggelabah bila tengok my father dah menggelabah dulu.. Sampaikan bila dah masuk area putrajaya pun my father tak habis menggelabah lagi… Boleh pulak dua tiga kali silap masuk simpang nak ke hospital.. Padahal bukan tak biasa dengan area putrajya tu… Hahahahaha…terasa kasih sayang my parents to me. Maula tak meggelabah.. Dahla anak 2 orang jer…dua dua pompuan.. Nak disambut pulak cucu sulung dari anak sulung… Jadi.. paham paham jerla perasaan my parents kan…

Jenguk kat part 3 pulak ya… tak habis lagi kesahnya ni… Anak pertama la katakan… semuanya serba pertama kali… Tapi sebelum sambung ke Part 3, Jom layan lagi sebahagian gambar gambar Zikry…

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *