PART 1 PENGALAMAN MENGANDUNG & BERSALIN – CATATAN BUAT TERUNA SULUNGKU SYED AHMAD ZIKRY

Assalamualaikum…
Sebuah nukilan yang ditujukan khas buat buah cinta pertama mama dan abah, Syed Ahmad Zikry. I hope that one day you will be reading this and you will understand how much we love you. So much that I am willing to endure all pain just for you. You are such a big boy now.. But in our heart you will always be our baby. Sayang dan cinta mama abah pada zikry tak pernah bersyarat. We love you no matter what and even if we scold you its not you that we scold but its your behaviour. .       
Alhamdulillah kami selamat disatukan sebagai kekasih
halal pada 1 Jun 2002. Biasalah macam pasangan baru yg lain.. Kami especially
me la kan x sabar2 melangkah ke satu lagi fasa baru kehidupan iaitu menjadi proud parents
to our offspring.  Namun rupanya Allah bagi kami peluang untuk honeymoon
lama sikit. Tiap bulan mesti berdebar tunggu wether “tetamu” bulanan dtg ke
tak bulan tu. Dan akhirnya.. Pada suatu hari.. Setelah I dont remember
exactly how many days “lewat” I decided to did the test kat rumah
lepas balik kerja. Dengan penuh debaran di dada… Jeng3…. Alhamdulillah 2
line tertera dengan jelasnya. I felt like jumping around. Setelah menunggu for
almost 6 months.. Walaupun hanya 6 bulan.. Tapi sesungguhnya tetap terasa
lama… The waiting period makes me understood how those new couples felt bila
blm dikurniakan cahaya mata after so many years of marriage. The beautiful part
was my dear mother in law akan dpt 3 orang cucu sekaligus berturut turut.  Sepanjang mengandungkan zikry..
Alhamdulillah l had no morning sickness or any other alahan except for the
first month before I found out I was pregnant itupun it wasn’t me.. It was my dearest partner yang tiba2 muntah… Walhal sebelum2 ni dia memang susah sangat nak
muntah.. Hahahaha. . As for me.. bak kata orang, tolak batu ngan kayu jer… pastu hamek kau.. I gained more than 20kg sepanjang mengandungkan zikry. 
Like other new parents to be.. We were so excited waiting
for the arrival of our precious little bundle of joy. I was praying really2
hard from the very begining semoga Allah kurniakan kami a son for our first
child ni so that he would be able to take care of his younger sister or brother
later. (baru 1st pregnancy dah fikir pasal the next ones kaaannn.. Very the
kiasu. Hahahaha).   It was such a wonderful journey.  As days and
months past.. I was growing really big. When I said big.. I really mean it.
Imagine weighing less than 50kg before pregnancy I end up weighing about 68 kg. at the end of my pregnancy.. Banyak gila kot kg yang naik… Tapi masa tu manalah kesah dgn all of those
extra weight kan. Since I had always been skinny, so I thought I’ll be back to my
skinny size lepas delivery. . Tetapiiii… Nan hado… Hahahaha.  When I
was 7 month pregnant.. I had difficulty moving around. Turns out that bila
buat check… My placenta agak ke bawah. So doktor nasihat kan suh berehat kat
rumah.  oh lupa nak mention my monthly check up kat 2 tempat. Satu kat
klinik kesihatan and satu lagi kat klinik swasta. Kenapa sampai 2 tempat? Tau2
je la kan bila check up kat klinik kerajaan… The first 7 months tu memang kat
klinik swasta jer. I thought nanti lepas tu barula start check up kat klinik
kesihatan. 
Since doktor dah nasthatkan cuti awal.. I decided to balik sungai
petani and stay with my parents since my husband masa tu kena outstation a lot.
  One night… Tengah sedap2 tido tu.. Tiba2 rasa macam terkencing sampai
basah panties. Cepat2 bangun g toilet.  memang sah panties basah.. Tapi x
bau hancing la pulak.  alamak… Apa ni… Baru 7 bulan.. Then I remember.
. My dearest partner was premature baby and so does my father. ( Tak ada kene mengena pun sebenarnya..) Hati dah start
berdebar dah. I called my dearest partner and dia cakap dia akan sampai in the
morning.  First child u all.. Haruslah menggelabah tak tentu pasalkan.
Hahahaha. .  Pagi tu lepas my dearest partner sampai. . Kami pun pegila
klinik kesihatan kat pekan Sg. Petani. That was my very first visit to klinik
kesihatan. Bila sampai klinik I told them what happened. Pastu nurse tanya
pasal buku merah.. I told them tak ada lagi.  yang ada kad merah from
klinik swasta tempat my regular check up. Risau gak dah masa tu.. Dalam hati..
Mesti kene bebel ngan nurse sebab tak ada buku merah lagi.. Pulak tu sampai dah
7 bulan tak buat test gula lagi. Tapi. .. meleset sungguh romours yg didengar
selama ni pasal nurse2 klinik kesihatan yang “ganas”2.. Nurse tak
marah pun.. Hehehe. . Maka.. Dapatlah buku merah dengan pelekat merah.. Pelekat
merah tu sebagai tanda kandungan perlu perhatian. Hari tu jugakla tau  istilah
leaking. Bila jumpa doktor and buat ultrasound.. Alhamdulillah leaking sikit
jer.. Air ketuban masih cukup. . Legaaaa.. Tapi yang tak bestnyer… Kena buat
test gula.. Alaaaa..kene puasa dari malam pastu the next morning kena serah
diri ngan perut kosong minum air gula yang manis tahap gaban.. Pastu tunggu 2
jam…  before minum dah kene cucuk ambek darah… Dah la my lengan ni mmg
problem nak ambek darah sebab urat halus sangat…pastu kene pulak ambek darah
lagi sekali lepas 2 jam tu.. seksanya rasa… Oh ya.. Masa tunggu 2 jam tu sila jangan muntah
ya.. Kalau tak kene repeat minum gula lagi sekali.. Ko sangupppp… Mak tak
sanggup….. Jadinya cheating la jugak.. Masa tengah tunggu tu muntah… Tapi
tak adala nak mengaku kat nurse kannn.. Hahahaha.. Naseb baik takder masalah…

Panjang lagi kesahnya ni.. kita sambung kat Part 2 & Part 3 ya… Meanwhile.. inilah wajah2 Syed Ahmad Zikry yang dapat kami rakamkan.. He is so adorable kan… (Anak sendiri mestila nampak adorable..hehehehe)

Facebook Comments

One thought on “PART 1 PENGALAMAN MENGANDUNG & BERSALIN – CATATAN BUAT TERUNA SULUNGKU SYED AHMAD ZIKRY

  • August 15, 2017 at 3:18 am
    Permalink

    masa mengandung anak dulu takada kena minum air gula…next2 nanti tak tahula macammane

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *