PART 6 JAKARTA BANDUNG – HARI KE 2 MENJELAJAHI SI KOTA KEMBANG….BANDUNG.. KESELUSURI JALAN-JALAN MU

Assalamualaikum…

HARI KEEMPAT PERJALANAN, HARI KEDUA DI BANDUNG – 12 jANUARI 2013

Hwaaarrggghhh…!!! mesti macam tu la perasaan pembaca nak tunggu sambungan dari PART 5 ni kan.. sangap derrr.. lama bebeno nunggunyer… (eh.. ada pembaca ke blog aku ni.. ahhh!!! lantakla..aku nak perasan jugak konon2 ada pembaca yang singgah baca blog aku ni…)
Hmmm.. kat mana kita yer?? Oooo…ok.. Remember when I said that our journey was no longer contains only us.. I mean only me and my dearest partner? No.. We didn’t meet any of our friends from Malaysia there. Neither did any of them came and join us in Bandung later on. Remember I told you guys about our neighbour at the hotel? How we have chit chatted up till very late? Well, when we end the night and went back to our room we thought ok.. they are nice guys.. Makes us feel good  talking to a fellow Malaysian. And we thought that’s it. 
Kisah yang disangkakan berakhir malam tersebut, rupanya tidak berakhir di situ. Setelah berehat, seawal subuh kami sudah banggun untuk menunaikan kewajipan pada yang Esa. Kemudian bersiap sedia untuk memulakan sesi penjelajahan berdua. (Wonder where we got all of those energies.. Kalau kat KL tu..baru berjalan sikit jer dah tak larat nak bergerak buat bende lain.. Ini dah empat hari melenjan masih hebat bertenaga…hahaha)… 
Selesai bersiap sedia, kami pun turun ke bawah untuk menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh pihak hotel. Di hotel Patradisa ni, walaupun sarapan disediakan oleh pihak hotel, tapi ianya bukan buffet style yer ladies and gentlemen. Ia akan dihidangkan ala carte dengan kita diberikan 2 pilihan menu begitu jugak minuman dan yang pasti keropok udang tak kan ketinggalan. Walaupun simple, tetap menambat selera. Kat dining area tu sempatla kami ber chit chatting dengan satu family yang jugak datang dari Malaysia. Selesai bersarapan, kami pun bersiap sedia untuk memulakan perjalanan.
Keluar dari lobi hotel kami ternampak pak cik yang berbual dgn kami tadi tengah berbual dengan seseorang. Macam biasala..dengan sikap keramahan yang melampau kami pun mendekati pak cik tersebut. Rupanya beliau sedang berbual dengan supir dari agensi sewa kereta yang akan membawa mereka sekeluarga berjalan mengelilingi kota Bandung. Kereta yang mereka sewa belum sampai lagi dan supir tersebut rupanya datang untuk mengambil teman baru kami aka jiran bilik kami. (Menjadi kelaziman untuk tourist menyewa transport beserta pemandu bila di Bandung. Lebih mudah dan lebih selesa apatah lagi bila bersama rombongan yang besar atau ahli keluarga yang ramai). Sembang punya sembang, Entah macam mana, tiba-tiba pak cik tersebut telah mengeluarkan satu cadangan yang amat bernas. Beliau telah mencadangkan agar kami berkongsi menyewa MPV tersebut memandangkan kami hanya berdua dan mereka juga berdua. 
Since our plans are a flexible plan, we actually had no problem accepting the offer. Tapi macam mana pun jugak kenela tunggu kata putus dari penyewa asal kan. Malu gak weh kalau kita beriya-iya sangat kejap lagi rupanya orang tak sudi nak sharing ngan kita kan. Mana mau taruk ini muka wooo… Tapi Alhamdulillah, akhiranya mereka bersetuju untuk berkongsi. Terima kasih “sifu”2..( kalau diorang baca ni mesti kena pancung panggil diorang “sifu”..tapi ada aku kesah ke…hahaha)
Memandangkan kami ni menumpang tuah sahaja..jadi kami pun followla plan 
mereka berdua which was not a problem to us at all. Lagilah kami seronok. Instead of just going to those typical tourist attraction places, we got the chance to visit other interesting places which normal tourist wouldn’t go. Hey!! that doesn’t mean we are abnormal ok… What I meant was, kitorang bukan setakat pegi tempat-tempat pelancongan biasa, tapi kami dapat pergi ke tempat-tempat bukan untuk pelancong yang tak kalah menariknya. Interesting new knowledge. Awal perjalanan dihabiskan untuk menyelesaikan urusan mereka berdua. Hmmm.. I guess we all had chemistry sebab sejak dari awal perjalanan lagi telah terasa keserasiannya. Tak taula pulak how they felt kan. 
What can I say about Acong our driver.. Servis yang sangat tip top..mantop meletop..kedebom.. Sangat2 memuaskan. InsyaAllah next visit there pasti akan booking khidmat dia awal-awal. Selesai urusan mereka, maka tibalah masa untuk sesi berjimba ramba pulak. Next destination, is Cibaduyut. Pusat barangan kulit di Bandung. Bermacam-macam barangan yang diperbuat dari kulit ada di sini. Sempatlah menagkap beberapa barang masa kat cibaduyut. Selesai Cibaduyut, perut pun dah berkeroncong mintak diisi. Destinasi makan kami adalah sebuah restoran nasi padang. Hmmm.. what can I say.. Well nasi padang is nasi padang. Untuk yang tak berapa gemar ngan nasi padang like me.. I can only say so-so la. Tapi, harga.. Agak Ya ampun jugakla.. Selesai makan, sambung sesi menjejak FO yang tergendala semalam. Maka bermulalah sesi membabai duit dengan nilai Jutaan tapi Rupiah la….
Dari pagi membawa ke petang hinggalah ke malam. Bila tiba waktu dinner, supir kami mencadangkan kepada kami untuk mencuba makanan kat Restoran Belacan. Nak tergelak pon ada dengar nama belacan tu. Iyer la..kat Indonesia, belacan tak dipanggil belacan, Its known as terasi. So, kesimpulannya.. samaada owner is Malaysian ataupun memang target market dia Malaysian. lantak pi la kan..yang penting.. makanan dia semuanya sedap-sedap (yang kami order la..yang kami tak order, tak taula pulak) dan harga pun sangat berpatutan highly suggested guys. Nak dijadikan cerita, boleh pulak my dearest partner terjumpa dengan ex collegue dia kat restoran ni. Nampak na Bandung ni memang penuh ngan Malaysian. 
Selesai makan, kami sambung lagi sesi menjejak FO atau dengan kata lain.. sambung lagi sesi membabai duit sampai tak larat nak jalan dan yang paling penting banyak FO dah tutup kalau ada yang bukak lagi pun bukan yang menarik selera kami untuk bershopping.. So…we decided to end the night. Balik hotel, reaht untuk the next day.. Macam biasa, sebelum berpisah.. Enjoy the pic guys..
 Kereta kuda yang dapat dilihat di salah satu daerah yang kami lalu

 This was supposedly the place where you can get kain pasang and telekung cheper then pasar baru.. Hmm rasanya Pasar baru masih murah lagi. 
 Sesi pertama menjejak FO (Factory outlet)

Masih sesi menjejak FO lagi 
 Perut lapar minta diisi… Kita makan dulu… Restoran Belacan.. Dua orang “sifu” sedang merenung menu dengan penuh bergayanya….

 Sambung lagi sesi menjejak FO.. Hasil Tangkapan semakin banyak… Jutaan melayang malam in sahaja.. 
Facebook Comments

One thought on “PART 6 JAKARTA BANDUNG – HARI KE 2 MENJELAJAHI SI KOTA KEMBANG….BANDUNG.. KESELUSURI JALAN-JALAN MU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *