PART 1 JAKARTA BANDUNG…. SEBELUM BERMULANYA PERJALANAN ITU

Assalamualaikum…
Memulakan siri perkongsian perjalanan selama 6 hari 5 malam dari Kuala Lumpur –  Jakarta – Bandung – Jakarta – Kuala Lumpur (9/1/13 – 14/1/13). Terima kasih kepada Air Asia yang telah menjadikan impian percutian kami ini satu kenyataan (iklan tak berbayar.. 🙂 ). Tiket perjalanan ini telah di booking hampir setahun sebelum tarikh perjalanan iaitu pada bulan Mei 2012 masa promosi Free Seats Air Asia. Sejak tahu pasal promosi ni….memang tak sabar rasanya nak membabaikan duit untuk membooking… Sampai jer masa.. apa lagi terusla log in and checked available ticket yang murah. Malangnya….check punya check…tengok2 yang ada destinasi percutian dalam negara jer. huhuhu…agak kecewa jugakla… So..lepas bincang2 dengan my dearest partner… kami sebulat suara bersetuju utk booking tiket ke satu destinasi dalam negara favourite kami dan kali ni kami nak bawak all of our heroes bersama. Kesian si abang sulung yang belum berkesempatan ke sana.  Bukan setakat tu jer.. kami siap ajak my dear MIL and pujuk my ipar2 aka adik2 my dearest partner utk join trip kali ni. Sungguh tak sangka one of my adik ipar setuju nak join this trip and bawak family dia sekali…and hari tu another adik ipar pulak join this trip (dia terpaksa byr tiket mahal cos dia beli way after the free seats promotion ended..tu laaa…)…Maka jadila ianya family trip dgn jumlah rombongan seramai 14 orang..In Sya Allah…(the story this trip will be told after its being done ok..)
The next day… sebab tak puas hati tak dpt destinasi yang diidamkan…sampai2 jer office terus bukak website air asia lagi…tup-tup… setelah menunggu dalam waiting room….tu dia…. destinasi idaman depan mata… alamak…macam mana ni..mlm semalam da perabih duit beli tiket..takkan tahun depan nak pegi sampai dua kali trip kot…dilema sungguh…. Tapi…berkat sokongan kuat my dearest partner…(yang memang memanjang jadi penyokong cadangan cek puan dia ni..)…akhirnya terbooking la tiket ke Jakarta on 9/1/13 hingga 14/1/13… Destinasi utama sebenarnya is kota Bandung tapi memandangkan tiket ke Jakarta lagi murah berbanding kalau fly direct ke Bandung..makanya jadila trip kali ni trip Jakarta, Bandung. (sebenarnya alasan jer tu tiket mahal..padahal memang nak jenjalan dua-dua tempat..heeee)…
Perjalanan  dah bermula jauh sebelum the real flight date. Mana tidak…sejak dah beli tiket tu memang rajin bebeno mencarik info dengan bantuan incik google berkenaan Jakarta Bandung. and memandangkan dua-dua destinasi ni adalah antara destinasi popular pelancong dari negara kita, maka banyaklah terjumpa blog-blog yang berkongsi pengalaman berkenaan perjalanan/percutian ke sana. Thank you so much to all the bloggers yang banyak berkongsi mengenai dua-dua destinasi ni. Sampaikan ada satu tahap tu rasa macam da tau da sumer tempat-tempat wajib lawat walaupun belum sampai. 
Rasanya about a week before “d day” kami pergi tukar duit kat jalan masjid India. Info pasal kat mana the best place nak tukar duit ni pun dapat kat blog jugak. Tapi kami tak tukar kat suggested money changer tu sebab tempat yang blogger tu suggest kebetulan masa tu rate dia lebih mahal compare to another money changer yang kat sebelah dia (will share the address later sebab tak jumpa mana letak kad dia huhuhu). Fuhhhhh…mula-mula tu rasa macam kamila jutawan….banyaknyaaa…..(Hmmmmm…masa tu memangla rasa banyak…see what happen later….)
One of the thing I did lepas da dapat Rupiah is buat conversion table supaya mudah kami nak buat comparison bila berbelanja kat sana ( buat conversion in excell format pastu masuk jer dlm phone.. in case jadi kejadian macam kami..senang buat yg baru..just tukar rate jer..).Lepas tu buat Itinerary pulak supaya tak perlu buang masa memikirkan apa yang nak di buat n nak ke mana bila da ada kat sana. Yerla..time is precious ok….
As days past by…hari yang di tunggu-tunggu pun semakin hampir. Semakin dekat “d day” semakin tak keruan rasanya. Bercampur aduk antara rasa tak sabar nak ke sana.. dengan risau memikirkan my heroes yang akan ditinggalkan kat rumah. Walaupun diorang tu bukanlah ditinggalkan terkontang-kanting tiga beradik tapi di bawah jagaan mak sedare diorang merangkap the baby sitter yang memang stay with me and jaga diorang all this while…tapi yerla kan..hati seorang ibu. Sehari sebelum perjalanan..kami telah di duga …My 1st boy tiba2 demam… Ya Allah…Risaunya hati hanya Engkau yang tahu… Masa tu dah berkira-kira dah…If his fever doesn’t get better… Nak cancle jer perjalanan ni…. My dear son is much2 more important. Malam tu memang my dearest partner bersengkang mata jaga and make sure ubat being consumed on time. Alhamdulillah he shows an improvement walaupun belum pulih sepenuhnya. Maka dengan itu bermulalah pengembaraan kami di subuh yang hening itu…. to be continued…
Conversion rate and Itinerary bagi memudahkan perjalanan. 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *