Rayaku….

Salam,
Sepatutnya tahun ni turn beraya kat my kampung in JB…Tapi memandangkan dah janji ngan my biras nak beraya sesamer kat KL this year maka jadinya raya di KL lagila thn ni…(Actually ni kes kene bayar janji…Theres one raya before where we planned to celebrate together in KL but because of an unforeseen matter I’ve to back out from the plan and went back to JB that raya…And because of me, my biras yang sepatutnya sambut raya kat her kampung tersambutla raya kat KL that year..So this year kira I have to qadak my janjila….
But I don’t mind…betul tak tipu..I really dont mind..kenapa…? Memangla tak kesah…Nama jer raya kat KL, 1st raya jerla…malam tu da cabut balik my kampung..hehehe…2nd raya I’m with my family already….Kebetulan pulak tahun ni the latest menantu in the family pun sambut 1st raya kat KL…Kira tahun ni sumer adik beradik my dearest partner ada kat KL…
Beraya kat KL pun meriah jugak tau…Aktiviti raya kat KL ni sama jer dengan aktiviti raya kat kampung….Biasanya lauk pauk and hidangan raya, malam tu jugak my mother in law da siap masak.Kiranya buka terakhir tu, kitorang da makan hidangan raya da…hehehe…..Tapi bab2 kemas-kemas rumah tu biasanya my sister in law yang akan buat…Yerla, dia kan tinggal sekali dengan my mother in law…So, bila kami sampai sumer da siap kemas…But that doesn’t mean kami manantu-menantu perempuan bertiga ni tak buat apa-apa tau…We did our part by helping mak masak or to be more precise, tolong mak kacau lauk-lauk yang dimasak…
Bab buat ketupat memang my part…Selalunya it will be me and my mother in law jer yang akan menganyam ketupat ni sebab yang lain tak pandai…This year, almost a week before raya lagi I’ve already  bought the daun kelapa untuk buat ketupat…4 days before raya da siap anyam da…Walaupun da siap anyam awal-awal, tapi my kelongsong ketupat tak layu tau…Hah…ni nak share satu petua tak mo bagi layu/kering daun yang da anyam…Macam ni, bila da anyam n masih ada few days before nak masak ketupat tu, rendam kelongsong dia dalam besen/plastik yang ada air…bila nak guna just keluarkan jer..InsyaAllah kelongsong tak layu/kering…
On the first day of raya, pagi-pagi lagi da bangun and bersiap untuk pegi solat raya kat masjid berdekatan dengan rumah my mother in law… Selesai solat, balik rumah, tolong mana yang tak siap lagi lepas tu tunggu kedatangan tetamu yang dah bagi tau awal-awal nak datang beraya ke rumah…Tapi sementara menunggu tetamu-tetamu datang kami adik beradik makan beramai-ramai then buat sesi bermaaf-maafan sesama keluarga..Lepas tu sesi family photo pulak…This year amek gambar out door you….Sajer mencari kelainan katernyer..Unfortunately tak leh nak share the photo sebab lupa nak snap ngan my phone,,Nak harap snap ngan my camera, usah harapla..camera ada, charger tak jumpa = tak de camera….Naseb baikla ada camera kat phone bolehla..dari tak ada…
Nak dipendekkan cerita, selesai jer tetamu2 yang da buat appointment datang, maka kami pon mengatur langkah beraya ke rumah sedara mara yang ada kat KL ni pulak…Rumah pertama tahun ni is kak Z’s haouse…(my dearest partner nyer cousin merangkap my buddy…mananyer tak jadi buddy, asal ada masa lapang jer lepas keje mesti lepak rumah dia sampai ke tengah malam baru balik…Rumah dia dekat ngan my office tu yg boleh menyinggah tu..) Kak Z ni anak my MIL’s eldest sister and tahun ni ende yang tinggal kat Singapore beraya kat rumah kak Z. (ganti nama dalam keluarga my dearest partner..ende = mak cik, ami = pak cik). 
Memang meriahla rumah kak Z hari tu, sumer adik beradik my MIL beraya ke sana dulu. Just imagine beberapa generasi berkumpul bersama…Lepas dari sana barula kami menuju ke rumah lain pulak. Memandangkan kami keluar pun da agak lewat, maka tak banyak rumah sedara yang dapat di ziarahi on that 1st day….Rumah terakhir yang kami ziarah on that day is my FIL’s brother. Almost mid night jugakla baru kami gerak balik JB. Itupun bukan terus ke JB tapi singgah dulu ke Port Dickson jumpa sorang lagi adik abah yang bukak mini market kat pantai PD. About 2.00 am, barula kami sambung perjalanan ke JB and arrived at about 7.30am 2nd raya….
Lepas ni kita sambung pulak sesi beraya kat JB K…Tak dak gamba yang boleh dishare raya kat KL ni…Tak sempat lagi nak copy kat my brother in law….Len kali yer…
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *