Tart Nenas Nyonyaku yang pertama…

Salam,

Hajat di hati nak sambung sembang raya..Apa kan daya..Rupa2nya virus M masih ada lagi…
Tapi…dalam pada kene serangan virus M, malam tadi sempatla jugak siapkan tiga bijik kek coklat untuk my 1st and 2nd boy and also my nephew bawak gi sekolah agama diorang for their hari raya celebration today. Bukan takat tu jer, dalam dok menunggu kek masak sempat lagi buat satu adunan tart nenas nyonya…My very first tart nenas tak gulung….hehehe
Kesahnya, semalam masa dok tengok post2 kat FB resepi ni, tetiba ternampakla post dpd Azlita Aziz owner blog NI yang dpt resepi ni dariada blog kak Jee yang NI….Dah memang dasar peminat kueh tart ( wether tart gulung or tart tak gulung), apa lagi, berkobar2la semangat nak menery resepi ni…Dan hasilnya amat tidak mengecewakan..I’m so in love with this kueh tart..hik hik hik….
So pada sesaper yang rasa2 nak buat kueh tart ni..dun worry, resepi yang amat mudah n kalau ikut cara kak Jee buat memang senang…Memandangkan I like my kueh tart to have a milky taste in it, I have added 2 sudu besar susu tepung to the receipy…Citer banyak tak guna jugak kan…Meh kita tengok resepinya…(walaupun sebenarnya resepi ni boleh jer tengok kat blog kak Jee…hehehe)

Bahan:
300g tepung gandum*
4tbsp tepung jagung*
3tsp gula icing*
200g butter
2biji kuning telur


Cara:

-Ayak * ke dalam bekas (disebabkan da larut malam, tak ayak pun, main campak jer semua dalam bekas),  masukkan butter yang dah dipotong dadu, ramas2 campuran * dengan butter menggunakan hujung jari hingga berderai kemudian masukkan kuning telur dan gaul lagi hingga jadi doh.
-Simpan doh dalam peti sejuk +- 20 minit, kemudian keluarkan dan terap guna acuan…(kalau nak ikut cara Kak Jee yang mudah tu, cuba tgk kat SINI..)
-Macam biasala, bila da siap terap, letakkan dalam loyang, masuk dalam oven bakar ler…Jangan lupa sebelum tu preheat dulu oven tu…Berapa degree n berapa minit ikut oven masing-masing..Mine needs 180 degree celsius, 25 minutes to be ready.

Jom tengok gambar kueh tart ngan kek coklat I made last night…

Facebook Comments

2 thoughts on “Tart Nenas Nyonyaku yang pertama…

  • September 9, 2011 at 10:18 am
    Permalink

    Salam singgah Tamar…thanks sudi ke dapur akak tu…waaaah rajin lgk mengukis eh…ni lepas raya punya ke sblm raya nih…berapa round dah buat ni..hehe..cantiiiikk tart ni… 🙂

    Reply
  • September 12, 2011 at 8:21 am
    Permalink

    Salam kak Ummi..
    Kunjungan yang amat mengujakan ni kak..Tak sangka akak sudi singgah..Tq kak..selama dok blogwalking jer ke blog akak…ni aktiviti lepas raya ni kak.. kes tak tahah tgk kak Jee and azlita aziz nyer tart nenas nyonya la ni…baru 1st round..hehehe

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *