9 Ramadhan

Salam…

Alhamdulillah da masuk hari ke 9 Ramadhan… Tak terasa kan, da nak selesai da 1/3 Ramadhan ni…..Syukur sangat – sangat sebab Ramadhan kali ni dapat tunaikan solat terawih together with my beloved partner except for the first few days ari tu…. masa time tak sehat tu la….huhuhu…missed 4 hari terawih pertama…Oh ya, kitorang tak pegi terawih kat satu masjid or surau jer tau…kitorang pegi different surau or masjid every night….Kenapa?….Sajer jer… Tiap malam berimamkan different Imam…but the most memorable one so far was the one we did at Masjid Shah Alam…Ala..kat masjid besar tu..kebetulan pulak malam tu the Imam was Muhammad Ahmad Zahid ( ni mak cik yang solat beside me tu bagitau…sebab masa announcement tu dibuat I did’nt get to hear the name of the Imam). Ala the young hafiz tu…tak kenal? meh tengok gambar kat bawah ni;
Credit to http://dupahang.wordpress.com for the picture.
Ha….ni la dia orangnya…kalau nak tau lebih lanjut pasal beliau ni…Do googled him up…Banyak cerita menarik tentang Hafiz muda ni…( How I wish one of my boys can be like him…..InsyaAllah..)…Punyala syahdu bacaan dia…..Subhanallah….
My boys so far, Alhamdulillah masih bertahan hingga ke hari ni…Ingat tak on my previous post ada citer pasal my 2nd boys class teacher called my parner bagitau pasal my son yang menangis-nangis sakit perut and my partner mintak tolong the teacher to take him to the canteen so that dia boleh buka jer….Petang tu kitorang tak sempat nak balik rumah berbuka sebab kebetulan pulak hujan di petang hari…But since we haven’t got any call from home, we assume that dia ok la tu lepas buka kat sekolah tengah hari tadi….Bila sampai rumah, tengok-tengok semua da tido….
We only saw each other during sahur…Masa sahur tu kitorang tanyala how’s his stomachache, he told us that after the teacher took him to the canteen, he felt much better. We asked him what he bought and he said he bought bun. Ingatkan, dia ok tadi lepas makan the bun la….Tapi entah macam mana, my cousin, mentioned something about buka puasa and my 2nd boy had masa buka puasa tadi…Eikk…Of course la me and my partner terkejut cos ingatkan tengah hari tadi dia da buka but it turned out that rupanya dia bertahan puasa…Dengan bangganya dia pun bagaitaula dia puasa sampai ke petang….I lagila bangga sampai tak terkata…I was so proud of him…
Hmmmm…Itu citer time hari sekolah….Last weekend, MasyaAllah, dia buat lagi perangai hari pertama puasa hari tu…macam-macam kerenah dia buat mintak tak mau puasa….tapi berkat kesabaran and beberapa siri ugutan and marahan kecil-kecilan kami berjaya jugak buatkan dia sempurnakan puasa dia hari tu…hehehehe…Teruk ke kitorang ni paksa anak puasa walhal dia belum masuk kategori wajib puasa lagi? I don’t think so la kot…Sebab me and my partner just nak mendisiplinkan dia jer…Yerla someday puasa tu akan jadi sesuatu yang wajib jugak untuk dia…kalau tak dilatih dari sekarang…bimbang nanti sifat tak menghargai Ramadhan tu akan sebati dalam diri dia…
Mesti ada yang akan tertanya-tanya….Kenapa so far my entries hanya berkisar pada my 2nd and 3rd boy….Tunggula… InsyaAllah akan ada entry khas untuk my 1st boy tu bulan ni..lagipun bulan Ogos ni kan bulan birthday dia…Harusla ada satu entry khas tentang dia nanti kan….
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *