As Promised…

Salam..
Remember my post about the kenduri doa selamat held at my parents house. Here are some pictures of my relatives on the preparation for the lauk of the kenduri and some of the neighbours attending the kenduri…

My aunties and nenek (distant nenek) preparing the bumbu for all of the lauk for the kenduri. Budak kecik ni pon nak enterframe jugak…My deares twin nieces don’t know wether its kakak or adik….

Macam-macam ada…..U name it…semua ada…nak sebut satu-satu eden failed bab mengingat nama-nama rempah ni……so ekau pikirlah sendiri bak kater Nabil yo…
Acara memotong daging kambing and lembu at the outer side of our kitchen..best woo lepak2 waktu petang kat sini..angin sepoi-sepoi bahasa wa cakap lu…hehehe Standing up talking on the phone is my uncle the tukang sembelih kambing…My uncle ni memang terer sembelih kambing tau…conform takder bau yang tidak menyenagkan punyer…. 
Bahagian tengah rumah….sebahagian tetamu tengah menjamu selera selepas doa selamat. sebahagian tetamu lagi kat ruang depan…notice the unfinished wall….Macam tula wall satu rumah tak siap plaster lagi..al maklumla buat sendiri kan…banyak mana sangatla my father n my brother in law boleh buatkan…..lantai pun kalau nak ikutkan tak pasang tile lagi…slow and steady…
Sebahagian tetamu wanita kat dapur menunggu giliran untuk menjamu selera pulak…
Dek kerana kesibukan yang teramat sangat (sibuk ke????) tak sempat nak snap gambar-gambar lauk yang da siap dimasak…Kene pulak cheff ari tu was my cousin yang memang terer masak tu…fuhhhh…sedap sangat-sangat…Lauk-lauk on that day semuanya lauk-lauk tradisional bugis…hmmmm….yummyy….
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *