2 Ramadhan…

Salam…..

Alhamdulillah dan masuk hari kedua seluruh umat Islam menunaikan ibadah puasa. In fact hari kedua dah pun hampir melabuhkan tirainya. Tinggal beberapa jam jer lagi akan masuk waktu berbuka.
Kalau tahun lepas only my eldest yang kena puasa penuh, tahun ni si adik jugak kena puasa penuh. Masa only my eldest yang puasa penuh & si adik boleh pilih wether nak puasa penuh or setengah hari, cabarannya tak lah terasa sangat. Tapi semalam…Ya Rabbi…..kerenah si adik ni amat-amatla mencabar kesabaran yang biasanya memang tipis ni..Mujurlah kenangkan me and my partner tengah melatih dia berpuasa….layankan jerla kerenah-kerenah dia tu…
Kalaula orang tengok, mesti orang ingat me and my partner tengah dera anak…tapi kalau tak macam tu la, tak lehla nak crownkan dia Mr. Drama King in the family kan….:-))… Itu cerita semalam masa masih kat kampung lagi.. hari ni tak taula macam mana pulak kisahnya….Semalam tak sekolah, hari ni pulak pagi petang nak kena pegi sekolah..Pagi sekolah agama, so cabaran dan godaan rasanya tak lah kuat sangat. Petang pulak sekolah kebangsaan…Yang ni yang tak tau aper kisahnya…Yerla..cabaran dan godaan tu mestila kuat kan..tambah pulak sekolah kat sekolah Jenis Kebangsaan…Tentu-tentula majoriti kengkawan dia tak puasa…Hmmmm..Harap-harap dia berjayala mengharungi cabaran dan godaan tu…
Nak encourage anak-anak untuk berpuasa punya pasal, me and my partner pun buatla deal ngan diorang…The deal is Even though its fasting month, we still have to give them their daily pocket money which is RM 3.00 each…Kalau ikutkan rekod my eldest last year, he only skip his fasting for two days…So kalau tahun ni pun purata diorang puasa dalam 28 hari gak……Omak ai…banyak jugakla nak kono bagi kek diorang ni…. Tapi demi melatih anak-anak…..kami rela dalam terpaksa….(Just kidding la…kami rela dengan serela-relanya….). But that doesn’t mean that me and my partner mengajar diorang rasuah pulak tau…NO..NO..NO…
Hmmm..lambat pulakla my partner datang jemput….tak sabar nak balik rumah..jumpa anak-anak and listen to their kesah hari ni….banyak lagi nak citer tapi to be continued la…..:-))
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *